Nogle gange bliver man spurgt om noget, man aldrig er blevet spurgt om før og i dag er en af de dage. En sød, ældre herre ringede til mig og spurgte ind til muldvarpefælder!

Nu er mulvarper ikke lige mit ressortområde, men et godt spørgsmål skal man aldrig gå af vejen for, så jeg sprang ud i at undersøge det nærmere.

Må man bruge løs krudt patroner til muldvarpefælder uden at have jagttegn?

Det første, man skal gøre, er at finde ud af, hvad det er for et aparat, man har med at gøre.

Som udgangspunkt skal vi kigge i våbenlovgivningen (som er delt i mange forskellige bekendtgørelser), når vi har med våben og eksplosivstoffer at gøre, og i §1 punkt 3) ser vi, at patroner er beskrevet, dvs. vi skal som udgangspunkt have en tilladelse.

Går vi videre til § stk. 2 punkt d), står der så, at "slagteapparater, der udelukkende kan anvendes til slagtning, og ammunition, der udelukkende kan anvendes dertil" er undtaget fra forbuddet.

Hvordan finder man ud af, hvad der er op og ned?

Ringer til polititest administrative center (PAC) vest selvfølgelig!

Efter noget snak frem og tilbage og forklaring af både muldvarpefælden og lidt snak om diverse bekendtgørelser, så kom vi frem til følgende:

A: Aparater, som minder om boltpistoler til slagtning (dvs. krudtet er blot et drivmiddel til en tap, som bliver banket ind i dyret, som dør ved slaget), er undtaget via våbenloven fra kravet om tilladelser.

B: Aparater, som minder om startpistoler (dvs. der kommer noget ud af aparatet, enten et projektil eller krudtgas, som slår dyret ihjel), kræver tilladelse!

Er man i tvivl, kan man altid kontakte politiets våbenafdeling (ring 114 og spørg efter våbenafdelingen).

Selvom du måske ikke tænker, at en muldvarpefælde minder om en pistol, er der altså mulighed for at søge tilladelser til aparater, som ligger uden for det normale. Det værer sig harpun, slangebøsser, katapulter mm.

Tilladelse

Sådan søger du våbentilladelse til "andre ting"

Som enhver anden våbentilladelse skal du gå ind på www.politi.dk og vælge linket "Våben".

  • Derfra vælger du bare en af knapperne til fx jagt (de fører næsten allesammen samme sted hen) og logger ind med MitID.
  • Herfra skal du væbne dig med tålmodighed! Siden er tung og har brug for at tænke... tit... og længe... men den arbejder på sagen :)
  • Tjek dine personlige oplysninger og indtast telefonnummer.
  • Under "Hvad skal du bruge?" skal du vælge "En våbentilladelse (til fx rifler, kombinationsvåben, samlinger, blankvåben, sigtemidler)"
    • Nu skulle der gerne åbne sig nogle flere muligheder, og du skal vælge en af de sidste knapper, som hedder "Øvrige våben (fx harpun eller blide)"
    • Udfylde de næste punkter som gælder for dig og tryk Næste.
  • De næste sider med oplysning om opbevaring og ejerskab kan du nok bedst selv klare.
  • Under "Skydevåben og øvrige" bliver du spurgt om "Hvad ansøger du om?" og her skal du vælge "Andet".
    • Skriv en kort forklaring af aparatet, du har tænkt dig at anvende.
  • Udfyld siden så godt du kan med de informationer, du har. Drivmidlet gætter jeg mig til er "Krudt", når du læser med her.
  • På næste side har du mulighed for at beskrive formålet med ansøgningen. Gør det kort og præcis. Forklar evt. hvorfor du ikke bruger en "almindelig" muldvarpefælde med fjeder.
  • Derefter skal du blot give samtykke til, at politiet må indhente flere oplysninger, hvis de har brug for det, og afslut med at betale ansøgningens gebyr på 1.085kr. online.

Det skal lige siges, at de 1.085kr. betales for at søge, ikke for at få tilladelsen, så hvis du har en hård dom, eller politiet af anden årsag ikke finder det forsvarligt, at du får tilladelse til det ansøgte våben, så får du altså heller ikke pengene tilbage.

Et konkret eksempel: Der skal våbentilladelse til at anvende Kieferle W2 fælde

Kan du huske den søde, ældre herre fra starten af indlægget? Efter at have konfereret med politiet vendte jeg tilbage til min nye ven "Ole", som så selv tog direkte henvendelse til Politiets Administrative Center for at få en førstehåndsafklaring. I Oles tilfælde var der tale om en helt specifik muldvarpefælde, nemlig en Kieferle W2, og jeg tror aldrig, jeg har oplevet politiet reagere så hurtigt, som på denne henvendelse! Der gik under et døgn, så havde Ole fået klar besked:

Da Kieferle fælden slår skadedyret ihjel via gastryk fra løs krudt patroner, så skal der tilladelse til, lige som der skal til signalvåben.

Så har du planer om at erhverve dig sådan en muldvarpefælde, så sørg for at få ansøgt om tilladelse først.

Svar fra politiet

Med den rette våbentilladelse i hånden, kan du købe og anvende krudtaktiverede muldvarpefælder uden at få problemer med politiet efterfølgende.

Har du oplevet, at politiet har dømt anderledes i netop din sag, så vil jeg meget gerne høre fra dig. Send en kort og præcis beskrivelse til dh@fuglekort.com, så siger vi tak :)

Knæk og bræk!