At rejse med sin hund kan være en fantastisk oplevelse, men det er vigtigt at være opmærksom på de specifikke regler og krav, der gælder i de forskellige lande. Du skal i god tid sætte dig ind i tingene og lave aftale med din dyrlæge, så I kan få lavet et pas til din hund.

Her er en guide til, hvad du skal gøre for at få din hund med til Norge og Sverige.

1. Mikrochip og Identifikation

Både Norge og Sverige kræver, at din hund er identificeret med en mikrochip. Det er vigtigt, at mikrochippen er indsat før vaccinationen mod rabies, så du kan dokumentere, at hunden er identificeret korrekt.

2. Rabiesvaccination

Din hund skal være vaccineret mod rabies, og vaccinationen skal være gyldig. For at rejse til Norge og Sverige skal vaccinationen være givet mindst 21 dage før afrejse, og den må ikke være ældre end tre år (eller i henhold til producentens anvisninger).

3. Ormekur

Før indrejse til Sverige skal hunden have fået en ormekur mod bændelorm, og det skal være dokumenteret. Ormekuren skal gives mellem 24 timer og 120 timer før ankomsten til Sverige. Sørg for at få en skriftlig attest fra dyrlægen, der bekræfter, at dette er gjort, da den skal fremvises ved grænsen.

Max i Norge

4. Transport

Tjek med dit transportselskab for deres specifikke krav til rejse med hunde. Nogle selskaber har særlige bestemmelser for transport i kabinen eller i lastrummet. Det er også en god idé at sikre, at din hund har en behagelig transportkasse eller sele. Skal du med færge, tillader nogle selskaber, at du tager hunden med ombord i line, mens andre tilbyder bur eller kræver, at hunden bliver i bilen. 4-8 timers sejlads kan være meget for nogle hunde, især hvis der er høj sø!

5. Indrejse i Norge og Sverige

Når du ankommer til Norge eller Sverige, skal du være opmærksom på, at du skal gå gennem tolden og præsentere alle nødvendige dokumenter, herunder mikrochipnummer, rabiesvaccinationsattest og eventuel sundhedserklæring. Sørg for at have disse dokumenter let tilgængelige.

6. Race-restriktioner

I Sverige er der generelt set ikke restriktioner på racer, mens Norge har nogle specifikke regler for visse racer, der betragtes som "farlige". Er det din sædanlige jagthund, du har med, er det nok ikke et problem, men sørg for at tjekke, om din hunds race er omfattet af disse regler.

7. Praktiske overvejelser

Husk også at overveje din hunds trivsel under rejsen. Tag pauser, sørg for at have vand og mad tilgængeligt, og vær opmærksom på, hvordan din hund reagerer på rejseforholdene. Nogle hunde kan have svært ved at koncentrere sig om at drikke vand, når der sker meget omkring dem, så prøv forskellige metoder. Min labrador, Max, gad ingen af mine forsøg, men lappede en hel vandpyt i sig.

8. Planlægning af opholdet

Når du er ankommet til Norge eller Sverige, så tjek på forhånd, hvilke steder der er hundevenlige. Mange hoteller, caféer og strande tillader hunde, men det er altid godt at dobbelttjekke. Normalt sover min hund i hundekurv, så den skulle selvfølgelig også med ;)

Afslutning

At rejse med sin hund kræver lidt ekstra planlægning, men med de rigtige forberedelser kan det blive en uforglemmelig oplevelse. Sørg for at følge reglerne for både Norge og Sverige, og tag dig tid til at nyde rejsen sammen med din firbenede ven! God rejse!