Jagt på Hawaii
At tage på jagt i udlandet er noget, mange jægere ser frem til, og rundt omkring i verden venter en masse spændende oplevelser med eksotiske dyr i vilde omgivelser.
Da jeg i 2024 tog på en 3-måneder lang jordomrejse med jagt for øje, havde jeg planlagt det så smart, at jeg kunne tage et stop på Hawaii, som ligger midt imellem Canada og Australien, som jeg også ville besøge.
Når man skal på jagt i udlandet, skal man altid sætte sig ind i de gældende regler for det pågældende lang; men det bliver en smule mere kringlet, når landet er delt op i stater eller selvstyrende provinser, for så skal man også have styr på de lokale regler… eller måske bliver det faktisk nemmere, her kan du i hvert fald få et lille hint om, hvordan man gør, når man vil på jagt på Hawaii.
Landet Hawaii:
Når jeg skriver “landet Hawaii” er det med respekt for mine hawaiianske venner, som føler, at deres land er blevet indlemmet på ulovlig vis af USA, og ikke for at skabe en større diskussion.
Hawaii er en øgruppe i Stillehavet midt imellem Nordamerika og Australien, og Hawaii er det land i verden, som ligger længst væk fra noget fastland. I dag er Hawaii USA’s 50. stat, og det er et meget populært turistmål for både amerikanere og canadiere, især fra den vestlige side, da det er hurtigere og billigere at flyve dertil end til Europa eller Asien.
Dyr, der kan jages på Hawaii:
Dyrelivet på Hawaii er en sjov størrelse, for samtlige store pattedyr er blevet introduceret til landet. De forskellige ø’er har forskelligt plante- og dyreliv, men de mest jagede vildtarter må nok siges at være:
-
Vildsvin
-
Vilde får
-
Vilde geder
-
Axis deer
Jagttiderne for de enkelte dyr er forskellige for de forskellige øer, så tjek: https://dlnr.hawaii.gov/recreation/hunting/mammal/ når du skal finde tid i kalenderen.
Er du til fiskeri er der ud for Hawaii også mulighed for at fange nogle af de helt store fisk, og du kan både booke gruppeture og private fisketure, men du skal være klar på at betale, hvis du vil have et billede med tun eller det, der er større.
Jagt på egen hånd eller med guide?
Da jeg først planlagde min tur, var min mission at have min egen riffel, hvilket sagtens kan lade sige gøre; men fordi min rejse blev så ambitiøs, at jeg skulle hele vejen rundt om jorden og besøge så mange forskellige lande og stater, lod jeg geværet blive hjemme og lavede i stedet aftaler med nogle lokale guider om at bruge deres gevære.
Hawaii (en stat i USA) er faktisk et ret nemt land at få sin egen riffel med til, og der er rigtig mange steder, hvor man kan jage frit på statens arealer. Inden man drager hjemmefra, skal man lige have søgt om tilladelse til at bringe sit våben til landet og sørge for, at man har alle sine papirer i orden (se også “Sådan får du dit gevær med til Hawaii), og når man ankommer skal man så forbi den lokale politienhed og anmelde, at man nu har sit våben med.
OBS: Ikke mange lande er så glade for lyddæmpere til jagt, som vi er i DK, så sørg for at have din riffel skudt ind uden, og lad “paprører” blive hjemme.
En anden mulighed er at alliere sig med en af de lokale guides, som ved, hvor vildtet holder til, og som måske har særlige aftaler med nogle lokale landmænd, hvor man kan jage i ro og fred.
Eftersom jeg ikke havde mit eget gevær med, gik jeg i gang med at undersøge hvilke guides, der opererede på øerne, og var så heldig at støde på nogle meget lokale guides på “Big Island”, som gav mig nogle helt unikke oplevelser.
Vildsvin med hunde og kniv:
Brian er en spændende fyr, for han er nok den eneste “hvide”, som jager med hunde og kniv efter vildsvin. Noget som mange oprindelige hawaiianske jægere har gjort gennem århundrede. Jagten foregår ved, at hundene bliver sluppet løs, og så kan man ellers følge dem på gsp eller blot på lyden, når de halser, og får en af hundene fat i en gris, så vil de prøve at stille dyret og holde dets hoved nede, så man kan komme ind bagfra og løfte bagbenene op, hvorved det bliver totalt handlingslammet, og man kan komme ind til halsen og give dødsstødet med en lang kniv. En meget intens jagtoplevelse, som giver hår på brystet, har jeg hørt; men hundene fik desværre ikke fat i en gris, da jeg var med ude. Vi så et par vildsvin ret tæt på, men hundene var i den anden ende af terænnet på det tidspunkt. Jagten med Brian var en aftenjagt, hvor vi mødtes nogle timer før solnedgang og tog ud på revireret, hvor der generelt var stor chance for vildt. På vej hjem fra jagten så vi en masse vildsvin på naboens mark, så måske vi bare var uheldige med vinden?
Helt sikkert en oplevelse værd, og Brians hjemmeside er www.hawaiiparadisepork.com
På jagt på en vulkan:
Min anden jagt på Big Island var med parkrangeren Keola, som har ægte Hawaiiansk blod i årene. Han kender Big Island som sin egen bukselomme, og har arbejdet med naturbevarelse i over 20 år, så han ved, hvad han snakker om, og han har en ekstra dimension med på jagten i forhold til hans kulturelle baggrund.
Min egen jagt med Keola startede kl. 4:30 fredag morgen, hvor vi mødtes og kørte op på den helt store vulkan Mauna Kea, hvor det vrimler med vilde får. Inden man begynder jagten, skal man skrive sig ind i en fysisk journal i et “jagt checkpoint”, hvor man også “skriver sig ud igen”, når man er færdig, så rangerne ved, om de skal ud at lede efter en manglende jæger.
Temperaturen i 3km højde er rimelig kølig inden solopgang, så det er vigtigt at have flere lag på, når man starter, og så gælder det ellers om at finde sig et godt sted, hvor man kan overskue vildtet, når solen står op.
Ved solopgang lavede vi et hawaiiansk ritual for at bringe vores intentioner til jagten og aftalte at gå efter et stykke vildt til grillen, hvis ikke lige der var en stor flot vædder. Jeg er personligt mere interesseret i at jage for madens skyld end for trofæet på væggen, men på Hawaii er der bestemt mulighed for begge dele, og da jeg fik nedlagt et fint lille lam, tog vi hjem til Keola og tilberedte det på mange forskellige, spændende måder.
Jeg støtter meget op om Keolas indstilling til jagt, og håber du vil kigge forbi hans hjemmeside: www.hawaiilocalconnectiontours.com
Knæk og bræk!