Det er blevet populært at tage til udlandet for at jage, og det forstår man jo godt. Jagt i udlandet giver ikke bare nye naturoplevelser i et fremmed terræn, men også mulighed for at nedlægge fremmed vildt, som vi ikke har i Danmark.
Inden for EU og EØS-landene har vi det generelt også rigtig nemt, når vi vil rejse med våben, især hvis man har gjort sig forarbejde ordentligt.
Husk nu alt det du plejer
Der er ingen grund til at falde i fælden og fx lade dit danske jagttegn ligge derhjemme, fordi du skal til udlandet. Skal du på jagt i udlandet, skal du som udgangspunkt medbringe alle de sædvanlige papirer, som du skal herhjemme dvs.:
- Jagttegn
- Billedlegitimation
- evt. våbentilladelser til riflede våben og lyddæmpere
Sådan får du jagttegn i Norge
Når du skal på jagt i Norge skal du selvfølgelig have en aftale med jagtretsindehaveren, så du ved, hvad du må skyde, og du skal samtidig betale den norske stat for at få lov til at jage det fælles vildt. Dette kan sammenlignes med vores danske jagttegn.
I Norge skelner man mellem Småvilt og Storvilt, og derudover findes der Lisensjakt på fx Gaupe og Ulv.
Send en billede af dit gyldige jagttegn samt oplysning om hvilken type jagttegn, du ønsker til:
Husk at angive navn, fødselsdato og postadresse.
Derefter modtager du en email med "jegernummer" og link til betaling. Det er nemt!
Europæsik våbenpas gør livet lettere over grænsen
Skal du fx til Norge, kan det faktisk ikke blive lettere, når du har dit våben indført i et EU våbenpas! Dette giver dig nemlig mulighed for at tage dit våben med til Norge helt uden at skulle deklarere det i tolden. Du kan altså bare køre ind af den grønne bane og fortsætte til din jagtdestination.
Bliver du på noget tidspunkt stoppet af politiet, skal du altid kunne fremvise de gyldige papirer, og de vil somme tider spørge ind til, hvor du skal på jagt, og kan kræve dokumentation på enten jagtleje eller jagtinvitation.
Har du ikke et Europæisk våbenpas?
Hvis du ikke har et EU våbenpas klar, er der ingen vej udenom: Du skal en tur igennem tolden, hvis du vil undgå at blive straffet senere.
I tolden skal du indgive en "Erklæring om midlertidig innførsel av jakt- eller konkurransevåpen.", som tolderen skriver under på og stempler, inden du kan køre videre. Har du allerede printet og udfyldt blanketten på forhånd, tager denne manøvre mindre end 5 minutter (afhængig af kø selvfølgelig).
Skal du igennem Sverige med våben?
Afhængig af, hvor i Norge, du skal på jagt, kan det måske betale sig at rejse igennem Sverige for at komme frem, og du skal i den forbindelse sørge for at få deklareret dine våben, UANSET OM DU HAR VÅBENPAS ELLER EJ!!! Dette er nødvendigt, men heldigvis også MEGET nemt :)
Dette kan dog gøres online via Tullverkets hjemmeside, så du ikke behøver at stoppe i tolden på vejen.
Når du kører ud af Sverige igen, skal du herefter deklarere udførsel af våbnene igen, hvilket gøres helt enkelt via et link i den mail, som du får tilsendt på dagen, som du har valgt som udførselsdato.
Hvad med lyddæmpere i Norge og Sverige?
Pt. (oktober 2019) er lyddæmpere lisencfrie i Norge, dvs. du ikke skal have nogen særlig våbentilladelse hertil; men husk nu din danske våbentilladelse, når du kører rundt i Danmark.
I Sverige skal du på din indførselsblanket anfører hvor mange lyddæmpere og hvor meget ammunition, du tager med, og så skal du selvfølgelig have din danske våbentilladelse med.
Har du styr på disse få ting, så er du godt kørende! Du kan evt. tage et kig på https://www.politiet.no og https://www.tullverket.se for at sikre dig, du har det hele med.