Så er der kommet datoer for årets haglskydeprøver rundt i landet. Haglskydeprøven er obligatorisk for lovligt at kunne jage i Danmark med glatløbet haglgevær, og du bestemmer selv, hvor og hvornår du vil gå op til prøven. Der er ingen tidsfrist, som der er med jagtprøven.

Inden du går op til skydeprøven, er det nødvendigt, at du er dus med dit gevær og har brugt tid på træning. Dumpeprocenten er forholsvis høj med over 40%, der ikke består, og værst ser det ud i kreds 3+7, hvor Aarhus og København ligger... intet ondt om byboere, men det kunne jo tyde på, at vejen omkring skydebanen bliver lidt for lang?

Da jeg selv skulle til haglskydeprøve i 2017, kørte jeg rundt til alle de nærliggende flugtskydebaner i ugerne op til og fik på den måde øvet mig næsten hver dag og på mange forskellige opsætninger. Jeg vil især pointere vigitgheden i at få øvet sig på netop den bane, man senere skal tage sin prøve på. Måske flyver lerduerne på en anden måde her, end du er vant til pga. vinden, eller måske er banen indrettet, så solen er særlig slem ved det ene eller andet baneafsnit. Prøv det af! Så er du meget mere rolig på selve prøvedagen.

Hvorfor er haglskydeprøven så svær?

I sin grundform er haglskydeprøven egentlig heller ikke SÅ svær igen, for man skal blot håndterer geværet forsvarligt og ramme 6 ud af 18 lerduer, hvilket man har 18 skud til. Problemet kommer, når man lader sig presse, og alle kan selvfølgelig have en god eller dårlig dag... men vi kan vel godt blive enige om, at en skudstatistik på 33% ikke er for meget at forlange, og har man ikke lyst eller overskud til at øve sig op til prøven med de bevægelige mål, bør man måske vælge en nemmere prøve, nemlig riffelprøven. I hele din jagtkarriere vil der ikke være nogen lettere prøve end riffelprøven; men mere om det i et andet opslag.

Til haglskydeprøven skal du:

  • Medbringe eget gevær og patroner, samt gyldigt jagttegn og billed-ID
  • Håndtere geværet forsvarligt (lige som til jagtprøven)
  • Huske at kigge igennem løbet ved hver standplads
  • Ramme:
    • 2 ud af 6 bagduer
    • 2 ud af 6 venstreduer
    • 2 ud af 6 højreduer
  • Du har 18 patroner i alt, som du selv fordeler på 3 standpladser, men max 6 lerduer på hver standplads.

Så snart du har ramt 2 lerduer på en standpladse, får du lov at gå videre til næste station, så rammer du fx. de to første duer, har du altså 16 patroner at gøre godt med på de næste to pladser.

Når du har bestået haglskydeprøven, har du nu mulighed for at gå på jagt med dit haglgevær OG luftgevær eller salonriffel.

Hvornår kan du komme til haglskydeprøve?

Der oprettes årligt et antal haglskydeprøver over hele landet, og du kan se datoer og adresser på Danmarks Jægerforbunds hjemmeside: https://www.jaegerforbundet.dk/jagt/bliv-jaeger/jagtens-prover/haglskydeprove/

Du har basically uendelige forsøg til at gennemføre prøven, omend det koster et par hundrede kroner hver gang, og der er begrænsede muligheder i løbet af året.

Jeg vil derfor anbefale dig at øve dig rigtig meget på skydebanen inden, så du føler dig godt forberedt og faktisk er en velskydende jæger, når du også har fået dit bevis.

Mere er der vist ikke at sige om den sag andet end: Knæk og bræk!