Med Fuglekort handler det egentlig ikke så meget om, hvordan du præcis spiller, men mere AT du får spillet, så du ser de forskellige fuglearter igen og igen og lærer at lægge mærke til ligheder og forskelligheder.

Genkend fuglene

Bland kortene og inddel i lige store bunker til hver spiller. Spiller 1 holder et kort op med logosiden imod spiller 2, som så skal forsøge at huske, hvad fuglen hedder ved kun at se på billedet. Husker man rigtigt, får man kortet over i en seperat bunke, som tæller for point. Når man er kommet igennem alle kortene, tæller man point, og spilleren med flest rigtige, har vundet.

Når I kan genkende alle fuglene, kan I gå videre til at huske hvilken kategori, de hører ind under, altså dykænder/svømmeænder/kragefugle osv.

Husk jagttider

En af de helt vigtige elementer for enhver jæger er at kende jagttiderne på de jagtbare arter OG de ikke jagtbare arter. Dette kan spilles efter samme metode som ovenfor og kræver selvfølgelig, at man kan genkende fuglene på billederne, så man skal lige have spillet lidt inden, man kaster sig ud i at repitere jagttiderne.

Samme øvelse kan gøres med al anden info på kortene, men jeg vil da anbefale, at man kun repiterer de nødvendige informationer fra de obligatoriske arter, dvs. dem med 1-2 stjerner.

Fuglene uden stjerne skal man kun kunne genkende og huske jagttid på.

Fuglekort i store grupper

Spil Fuglekort alene

Det er ofte sjovere at spille med andre, men nogle gange kan det være en god idé at spille alene for at repitere. Her kommer et par idéer til spil for én person.

De ovenfor omtalte spil kan nemt spilles alene ved blot at lægge alle kortene i en stak med logosiden opad og så gå dem igennem fra en ende af.

Grupper med fællestræk

Prøv engang at vælge en af spilkategorierne fx ÆG, og inddel alle fuglene i grupper, som minder om hinanden. Hvis det var mig, ville jeg lave følgende grupper:

  • Mindre end 4 æg
  • ca. 4 æg
  • ca. 6 æg
  • ca. 8-10 æg
  • Mere end 10 æg

Ved at gruppere fuglene efter fællestræk, giver man hjernen endnu en huskemodel at arbejde med, i stedet for at skulle huske ALLE fuglene individuelt. Bare ved at lægge kortene ned efter et selvopfundet system, er man ét skridt nærmere at huske, hvad der står på kortet næste gang.

Undersøger man forskellige kilder, vil man finde ud af, at tallene kan variere lidt fra kilde til kilde på de forskellige fugle, så der er ikke noget, der er 100% rigtigt; men har man en god idé om fx ca. 4 eller ca. 8-10, så er det fint nok til at gå til prøve på, og mere end rigeligt til at blive en god jæger.

Har du andre idéer til alternative spil, så skrive meget gerne en mail til dh@fuglekort.com med en kort forklaring af reglerne og gerne et par billeder til, hvis det er nødvendigt for forståelsen.

På forhånd tak :)